För präster
Prästvigning
Prästvigning förutsätter att det finns en tjänst att sköta. Alla ansökningshandlingar skall vara domkapitlet till handa senast två månader före behandlingen av prästvigningen i domkapitlet. Läs mer genom att trycka på knappen nedan. Följande vigningar hittar du i kalendern genom att välja ordination under typ.
Prästernas personaladministration
Stiftets präster är underställda biskopen och domkapitlet. Prästernas arbetsplats finns i församlingarna och samfälligheterna, men domkapitlet är den formella arbetsgivaren. Nedan finns anvisningar för tjänster, ansökningar, tjänstledigheter, semstrar m.m. För heltäckande och utförliga instruktioner se Kyrkolagens och Kyrkoordningens 6 kap. och kollektivavtalet (KyrkTAK).
I församlingar kan det finnas församlingspastorstjänster enligt församlingens eller samfällighetens beslut. Domkapitlet förordnar lämpliga präster till dessa tjänster. Inför förordnandet bereds församlingen möjlighet att ge utlåtande om tänkbara kandidater. Vakanta församlingspastorstjänster utannonseras i regel inte. Förfrågningar om lediga tjänster kan riktas till domkapitlets notarie. I brådskande fall kan en tjänst förordnas även utan att ett utlåtande från församlingen. Förordnandet är i regel på heltid och gäller tills vidare, men kan även vara på visstid eller deltid enligt överenskommelse.
I församlingar kan det finnas kaplanstjänster enligt församlingens eller samfällighetens beslut. Församlingen väljer sin kaplan bland de sökande domkapitlet förklarar behöriga. Avlagd pastoralexamen är en förutsättning för att bli utsedd till en kaplanstjänst.
Vakanta kaplanstjänster ledigförklaras i regel med en ansökningstid på minst 14 dagar. Men av grundad anledning kan domkapitlet besluta att för ett år i sänder låta en kaplanstjänst vara vakant.
Varje församling ska ha en kyrkoherdetjänst. Församlingen väljer sin kyrkoherde genom direkt (= församlingen väljer) eller indirekt (= församlingsrådet eller kyrkofullmäktige väljer) val. Domkapitlet utfärdar tjänsteförordnande för den som valts till tjänsten och biskopen installerar denne till tjänst.
Vakanta kyrkoherdetjänster ledigförklaras med en ansökningstid på minst 14 dagar. För kyrkoherdetjänst krävs pastoralexamen och examen i ledning av församling (Exilaf).
Av grundad anledning kan domkapitlet besluta att för ett år i sänder låta en kyrkoherdetjänst vara vakant eller om att flera församlingar kan ha samma kyrkoherde.
Tryck här för att läsa mer om pastoralexamen.
Tryck här för att läsa mer om examen i ledning av församling.
Med bisyssla avses ett tjänsteförhållande, ett avlönat arbete och en uppgift av bestående natur som tjänsteinnehavaren har rätt att avsäga sig, samt utövande av yrke, näring och rörelse. En tjänsteinnehavare får inte ta emot eller inneha en bisyssla som kräver att arbetstid används för skötseln av uppgifter som hör till bisysslan, om inte arbetsgivaren på ansökan beviljar tillstånd till det. (KL 6:30)
Domkapitlet beviljar tillstånd för bisyssla för präster. Tillståndet beviljas i regel för 3 år i sänder och max. 10h/vecka. Till ansökan bifogas ett utlåtande från församlingsrådet i arbetsförsamlingen.
Domkapitlet i Borgå stift har antagit en instruktion gällande bisyssla. Tryck här för att läsa instruktionen.
En tjänstledighet kan beviljas på basis av skriftlig ansökan. Kyrkoherden kan bevilja tjänstledighet för upp 2 månader för präster i församlingen (KO 6:8). Till en ansökan om tjänstledighet av annan orsak än arbetsoförmåga och föräldra- & familjeledigheter bifogas ett utlåtande från församlingsrådet.
Då den sammanlagda längden på en tjänstledighet övergår 2 månader ska ansökan riktas till domkapitlet.
Kyrkoherdarnas tjänstledigheter beviljas alltid av domkapitlet.
Till en ansökan om tjänstledighet pga. arbetsoförmåga (sjukledighet) bör ett läkarintyg eller motsvarande expertutlåtande bifogas.
En tjänstledighet kan beviljas enligt ansökan eller avslås.
Tjänstledighet och avbrott i tjänstgöringen som är längre än 1 månad ska meddelas domkapitlet för prästmatrikeln.
En sjukledighet är en typ av tjänstledighet. Kyrkoherden kan bevilja tjänstledigt för övriga präster i församlingen upp till 2 månader. När den sammanlagda tiden överstiger detta bör ansökan riktas till domkapitlet.
Till en ansökan om tjänstledighet pga. arbetsoförmåga (sjukledighet) bör ett läkarintyg eller motsvarande expertutlåtande bifogas.
Kyrkoherdarnas tjänstledigheter beviljas alltid av domkapitlet. Enligt domkapitlets beslut kan kyrkoherdarna ansökan om 1-5 dagars sjukledighet pga. vanliga och snabbt övergående sjukdomstillstånd (t.ex. snuva) utan läkarintyg. Tryck här för att läsa instruktionen.
Full lön betalas för de första 60 kalenderdagarna under ett kalender år. Därefter betalas 2/3 av lönen under 120 kalenderdagar och därefter enligt prövning. Om löneutbetalning under sjukledighet se KyrkTAK 50 § framåt.
Tjänstledighet och avbrott i tjänstgöringen som är längre än 1 månad ska meddelas domkapitlet för prästmatrikeln.
Då en tjänsteinnehavare önskar lämna sin tjänst bör denne lämna in ett fritt formulerat meddelande om detta till domkapitlet. Uppsägningstiden löper från inlämnandet, men kan enligt överenskommelse vara kortare.
Då en kaplan eller kyrkoherde lämnar sin tjänst för pensionering är det önskvärt att meddelandet lämnas in 9-12 månader före pensioneringsdagen så att både domkapitlet och församlingen i god tid kan inleda processen för att välja en ny tjänsteinnehavare.
Uppsägningstiden är 2 månader för kaplaner och kyrkoherdar.
Då en församlingspastor önskar få ett annat förordnande eller lämna sin tjänst bör denne anhålla om avbrytande av förordnandet eller lämna in meddelande om avgång. Uppsägningstiden är 14 dagar då förordnandet har varat i 0-5 år och 1 månad då förordnandet pågått i mer än 5 år.
Vid anställning i ett tjänsteförhållande kan bestämmas om en prövotid som räcker högst sex månader från det att tjänsteutövningen inleds. I ett tjänsteförhållande för viss tid kortare än ett år kan prövotiden vara högst hälften av tiden för tjänsteförhållandet. Domkapitlet beslutar om prövotiden för en församlingspastor i en församling.
Om en tjänsteinnehavare anställs i ett annat tjänsteförhållande hos en och samma arbetsgivare och hans eller hennes uppgift eller ställning ändras avsevärt och tjänsteinnehavaren själv har sökt sig till det andra tjänsteförhållandet, kan arbetsgivaren bestämma att en prövotid ska iakttas i det nya tjänsteförhållandet.
Under prövotiden kan tjänsteförhållandet hävas av vardera parten så att det upphör omedelbart. Hävandet får inte ske på diskriminerande grunder eller grunder som i övrigt är ovidkommande med hänsyn till syftet med prövotiden.
Domkapitlet beslutar på eget eller arbetsgivarens initiativ om hävande under prövotiden av ett tjänsteförhållande för en präst i en prästtjänst eller en lektor i en lektorstjänst. Domkapitlet ska behandla ärendet skyndsamt. Beslut om hävande kan fattas vid det sammanträde i domkapitlet som följer på att prövotiden löpt ut, om för-samlingen eller den kyrkliga samfälligheten inlett ärendet vid domkapitlet under prövotiden.
Bestämmelserna om prövotid gäller inte en tjänst som kyrkoherde, biskop, prästassessor, kontraktsprost eller ledande tjänsteinnehavare vid kyrkostyrelsens kansli. (Lagen om tjänsteinnehavare i kyrka 4:27)
Följande minimikrav gäller om inet högre krav ställts genom t.ex. en språkstadga:
Kyrkoherde och prästtjänster i enspråkiga församlingar: utmärkta kunskaper i huvudspråket (svenska) och nöjaktiga kunskaper i det andra inhemska språket (finska).
Kyrkoherde och prästtjänster i tvåspråkiga församlingar: utmärkta kunskaper i huvudspråket (svenska) och goda kunskaper i det andra inhemska språket (finska).
Om språkkraven för kyrkoherde och prästtjänster i landsskapet Åland besluter Domkapitlet. Domkapitlet har beslutat att följande kyrkoherdetjänster inte har krav på formell kunskap i finska.
Då ett läkarintyg ska bifogas ansökan är blanketten som används är ”Läkarutlåtande om hälsotillstånd T”. Mer information om läkarutlåtande finns på Läkarförbundets hemsida. Tryck här för att gå till läkarförbundets hemsida.
I enlighet med Kyrkoordningens 6 kap. 1 § 3 mom. kan det i en kyrklig samfällighet finnas prästtjänster i form av församlingspastorstjänster.
I enlighet med Kyrkolagens 6 kap. och 18 § 3 mom. förordnar domkapitlet präster i församling och kyrklig samfällighet. Sänd in ett protokollsutdrag över anställningen från den anställande myndigheten i samfälligheten till domkapitlet.
Domkapitlet kan i enlighet med kyrkoordningens 8 kap 33 § bevilja en av stiftets präster rätt att verka som präst i en förening, stiftelse eller sammanslutning. Minst 2 år av församlingserfarenhet är en förutsättning för detta. Sänd in en fritt formulerad ansökan till notarien. Bifoga protokollsutdrag eller motsvarande anställningsbeslut.
Semester och fridagar beviljas för kyrkoherdarna av domkapitlet (kyrkoordningens 6 kap. 8 §), vilket i praktiken betyder notarien. Det görs genom att fylla i den så kallade semester och fridagsplanen. Planen är i excel format. Programmet är gjort så att det räknar semester dagar och sparade semesterdagar (S, SS, FS) så länge man fyller i dem rätt i tabellen och har angivit dem korrekt på det första bladet. Med andra ord så fortsätter man använda samma excel-fil för ett helt år i sänder. Filen följer semesterperioden.
Planen granskas av kontraktsprosten, som i sin tur sänder planerna till domkapitlet. Domkapitlet returnerar de fastställda planerna till kontraktsprosten som i sin tur returnerar dem till kyrkoherdarna.
Tidpunkter för inlämnande till kontraktsprosten:
- 1.4 för perioden 1.5 – 30.9
- 1.9 för perioden 1.10 – 31.1
- 1.1 för perioden 1.2 – 30.4
Kontraktsprosten granskar planerna så fort som möjligt och sänder dem per epost till domakapitlets notarie.
Dessa förkortningar används i planen (oberoende av vilka förkortningar som används i församlingens bokningsprogram/arbetslista):
- V = veckovilodag
- FV= flyttad V-dag
- S = semester
- SS = sparad semester
- FS = flyttad semester
- L = läger
- LL = lägerledig
- SH = söckenhelg
- T = tjänstledighet
- U = tjänsteresa utomlands
- X = kyrkoherdens vikarie
- Röd = svarar för kuratelet under egen fritid
- P = Utbildning/Kurs. Kyrkoherden svarar för kuratelet
- KS = Kompenserad Söckenhelg
Botten för perioden 1.5.2023-30.4.2024:
Tryck här för att ladda ner botten för fridags och semesterplanen
Observera att filen inte är tillgänglighetsanpassad.
Domkapitlet antagit en instruktion för ersättning för tillfällig skötsel av uppgifter som hör till en kyrkoherdetjänst. Instruktionen är antagen 15.6.2021 § 4 (DBOR/166/01.02.00/2021). Principerna är gemensamma med Helsingfors och Esbo stift.
Prästrättigheter
De som är prästvigda inom någon av kyrkorna i Borgå gemenskapen (t.ex. Svenska kyrkan) kan ansöka om prästrättigheter i den Evangelisk lutherska kyrkan i Finland. Prästrättigheterna beviljas av det domkapitel i vars stift man söker tjänst. Den som söker om prästrättigheter ska sända in sin examen till kyrkostyrelsen för granskning. Kyrkostyrelsen genomför granskningen på 1-2 månader och avger därefter ett utlåtande.
En fritt formulerad ansökan med CV och utdrag ur prästmatrikel kan därefter lämnas till domkapitlet. Inför domkapitlets ena prästassessor avges prov på kunskaper i kyrkohandboken och psalmboken. Prov på kunskaper i kyrkorätt avges inför domkapitlets lagfarne assessor. Därefter behandlar domkapitlet ansökan.
Den som beviljas prästrättigheter i Finlands Evangelisk lutherska kyrka kan därefter söka tjänst inom kyrkan och förs in i stiftets prästmatrikel. Mer information om språkkrav, kyrkohandbok och kyrkorätt nedan.
Den Evangelisk lutherska kyrkans verksamhet regleras i kyrkorätten. Förutom detta tillämpas övrig lagstiftning i Finland på kyrkan. Kyrkorätten består av kyrkolagen (KL), kyrkoordningen (KO) och kyrkans valordning (VOK). Kyrkomötet besluter om kyrkorätten och kyrkolagen ska godkännas av Finlands riksdag innan den träder i kraft. Tryck på länkarna nedan för att läsa de olika delarna.
I Finlands Evangelisk lutherska kyrka styrs gudstjänst- & andaktslivet av evangelieboken och gudstjänsthandboken. De kyrkliga förrättningarna styrs av förrättningshandboken. De psalmer som används i gudstjänsterna finns i den finlandssvenska psalmboken från 1986 och tillägget till psalmboken. Dessa böcker finns tillgängliga på nätet. Klicka nedan på länkarna för att komma dit.
På dem som arbetar i den Evangelisk lutherska kyrkan i Finland tillämpas motsvarande språkkrav som på dem som ska jobba i en kommun eller den finska staten. Språkkraven är i korthet: I en enspråkig församling krävs för en ordinarie prästtjänst prov på utmärkta kunskaper i svenska och nöjaktiga kunskaper i finska. I en tvåspråkig församling krävs utmärkta kunskaper i svenska och goda kunskaper i finska. En församling eller kyrkliga samfällighet kan ha bestämt om högre språkkrav än dessa. För vikariat eller tidsbundna förordnanden är det möjligt att avvika från dessa formella krav.
Kontakt domkapitlets notarie eller lagfarne assessor för mer information.
Notarie Linus Stråhlman, linus.strahlman ( a ) evl.fi
Lagfaren assessor Lars-Eric Henricson, lars-eric.henricson ( a) evl.fi
Behörighetskrav för prästtjänster
Här finns en kort sammanfattning av behörighetskrav för olika tjänster.
Församlingarna i Borgå stift är antingen svenskspråkiga eller tvåspråkiga med svenska som huvudspråk. Det betyder att för ordinarie tjänst eller förordnande som gäller tills vidare krävs utmärkta kunskaper i svenska. I enspråkiga församlingar krävs dessutom nöjaktiga kunskaper i finska och i tvåspråkiga församlingar goda kunskaper i finska.
Alla präster har inte samma kompetens, utan vars och ens individuella kompetens är en kombination av utbildning, arbetsuppgifter, omvärld och de mål som ställts upp för arbetet. Kärnkompetensen består av kunskap, förmågor och färdigheter som används, tillämpas och utvecklas i yrkeskontexten.
Den som anhåller om prästvigning bör ha minst en magisterexamen där det ingår studier i studier i exegetik, kyrkohistoria, systematisk teologi och praktisk teologi, i varje läroämne och sammanlagt minst 100 studiepoäng, och religionsvetenskapliga studier minst 10 studiepoäng. Dessutom minst 30 sp. i minst 2 klassiska språk och praktik minst 20 sp. Kraven finns i sin helhet i Kyrkans författningssamling 145.
Tryck här för att komma till kyrkans författningssamling 145.
Den som söker en kaplanstjänst ska vara präst och ha avlagt pastoralexamen.
Den som söker en kyrkoherdetjänst ska vara präst och ha avlagt pastoralexamen och examen i ledning av församlingsarbetet (Exilaf). Av den som söker en kyrkoherdetjänst i domkyrkoförsamlingen krävs högre pastoralexamen.
Tryck här för att läsa mer om examen i ledning av församlingsarbete
Om inget annat har bestämts genom t.ex. en språkstadga gäller följande:
Kyrkoherde och prästtjänster i enspråkiga församlingar: utmärkta kunskaper i huvudspråket (svenska) och nöjaktiga kunskaper i det andra inhemska språket (finska).
Kyrkoherdetjänster i tvåspråkiga församlingar: utmärkta kunskaper i huvudspråket (svenska) och goda kunskaper i det andra inhemska språket (finska).
Om språkkraven för kyrkoherde och prästtjänster i landsskapet Åland besluter Domkapitlet.
Grunderna i ledarskap
Grunderna i ledarskap är en mångprofessionell utbildning på fem studiepoäng. I utbildningen behandlas de allmänna grunderna i ledarskap och sådana delområden av församlingsledning som är gemensamma för både närmaste chefer och chefer på högre nivå. Utbildningen är avsedd för alla församlingsanställda som är intresserade av ledning eller planerar att söka sig till ledarskapsuppgifter.
Centrala mål är kunskap om ledarskapets grundläggande frågor, att lära känna de väsentliga faktorerna i ledarskap, att forska i den egna ledarskapsmotivationen samt att få kännedom om grunderna i nödvändig ledarskapskunskap.
Alla som är intresserade av att avlägga utbildningen Ledare i kyrkan och Domkapitlets ledarskapsutbildning bör ha avlagt utbildningen Grunderna i ledarskap. Ledare i kyrkan och Domkapitlets ledarskapsutbildning har tidigare gått under namnet Kirjo II. På svenska genomförs utbildningen som en kurshelhet med olika inriktningsalternativ beroende på deltagarna.
Denna utbildning bör avläggas innan Examen i ledning av församlingsarbete, dvs ledarskapsbehörighet för kyrkoherdetjänst.
Präster kan påbörja Grunderna i ledarskap innan pastoralexamen är slutförd. Kursen är inte en del av pastoralexamen. Det krävs dock att man avlagt arbetslags- och förvaltningsmodulen av pastoralexamen.
Pastoralutbildning
Studievägen för präster kallas pastoralutbildning. Domkapitlet är ansvarig utbildare. Pastoralutbildningen kan inledas efter att prästen har avslutat sin introduktionsperiod i arbetet (3.). Pastoralutbildningens upplägg planeras med hjälp av en individuell studieplan (ISP) som den studerande gör upp i samarbete med dekanen. Efter avslutad pastoralutbildning och avklarad kurs i Grunderna för ledarskap, kan man ansöka om tillstånd av domkapitlet att avlägga examen i ledning av församlingsarbete.
Examen i ledning av församlingsarbete
För den som söker en kyrkoherdetjänst krävs förutom pastoralexamen, kursen Grunderna i ledarskap samt examen i ledning av församlingsarbete.
Lång ledarskapsutbildning
20 sp (tidigare Kirjo II)
En yrkesövergripande ledarskapsutbildning för alla intresserade av att utveckla sin ledarskapskunskap.
Centrala inlärningsmål är kunskap av ledarskaps- och organisationsteorier samt ledarskapets grundprocesser. Kunskap i och tillämpning av ekonomins och förvaltningens grundprocesser och bestämmelser. Fortbildning och beredskap att kontinuerligt utvärdera sin uppfattning och kunskap om ledarskap.
Högre pastoralexamen
Högre pastoralexamen (80 sp) fördjupar det teologiska kunnandet och riktar sig till präster som vill fördjupa sin teologiska yrkeskunskap och är intresserade av krävande ledningsuppgifter inom kyrkan.Högre pastoralexamen ger färdigheter som behövs speciellt i uppdragen som domprost, prästassessor och stiftsdekan. Utbildningen är nyttig även för andra krävande administrations-, lednings- och expertuppdrag inom kyrkan.
Prästmatrikel
Domkapitlet upprätthåller en matrikel (finska nimikirja) över stiftets präster. Matrikeln är en förteckning över vilka personer som är präster i stiftet. Matrikeln fungerar även som ett slags kyrkligt CV och i den sparas person – & kontaktuppgifter, lista över förordnande och tjänster, avbrott, förtroendeuppdrag, titlar, examina, kurser m.m. Alla uppgifter som förs in i matrikeln bör bestyrkas med intyg, betyg eller motsvarande.
För att uppgifterna ska vara korrekta är det viktigt att var och en meddelar domkapitlets notarie då förändringar sker; t.ex. ny adress. Röstlängder (i t.ex. biskopsval, assessorsval) görs utifrån matrikeln.
En präst hör till det prosteri till vilket arbetsförsamlingen hör. Om prästen inte är i församlingstjänst hör en präst till det prosteri hemadressen ligger i eller om adressen är belägen utanför stiftets gränser hör prästen till Domprosteriet.
Utdrag ur matrikeln, för t.ex. tjänsteansökningar, fås av domkapitlet. Kontakta notarien och meddela till vilket ändamål utdraget kommer att användas för.
Tillsättning av kyrkoherdetjänst
Domkapitlet har under våren 2024 antagit en processbeskrivning för tillsättande av en vakant kyrkoherdetjänst. Församlingen formulerar särskilda krav för tjänsten och väljer tjänsteinnehavare. Domkapitlet ledigförklarar tjänsten, utför behörighetsprövning och utfärdar tjänsteförordnande till ordinarie tjänst.
Läs mer genom att trycka på knappen nedan.