Domkapitlet.
Framsidan / Tillsättning av kyrkoherdetjänst – processbeskrivning

Tillsättning av kyrkoherdetjänst – processbeskrivning

Domkapitlet har antagit för sig en processbeskrivning för tillsättning av kyrkoherdetjänster i stiftet. På domkapitlet ansvarar någondera prästassessorn tillsammans med notarien för processen.

Domkapitlet ledigförklarar kyrkoherdetjänsterna, gör behörighetsprövning och valförslag (vid ett direkt val) och utfärdar tjänsteförordnande till den som valts. Församlingen ansvarar för genomförandet av själva valet.

Processen i korthet

  1. Tjänsten blir vakant – process för att tillsätta tjänsten startar
  2. Domkapitlets prästassessor handleder församlingen i att formulera särskilda behov för tjänsten
  3. Tjänsten förklaras ledig att sökas, ansökningstiden minst 14 dagar
  4. De sökande deltar i psykologiskt test
  5. Domkapitlet intervjuar de sökande, prövar behörighet och placerar i förslagsrum eller ger ett utlåtande om dem
  6. Församlingen väljer kyrkoherde
  7. Då beslutet vunnit laga kraft utfärdar domkapitlet tjänsteförordnande till ordinarie tjänst

Beskrivning av processen

Processen inleds

Processen startar då nuvarande kyrkoherde meddelar om pensionering eller säger upp sig. Alternativt besluter domkapitlet i samråd med församlingen att ledigförklara en tjänst utan ordinarie tjänsteinnehavare; där en präst fungerar som tf kyrkoherde på viss tid.

Särskilda behov för tjänsten

Prästassessorn formulerar tillsammans med församlingen särskilda behov för tjänsten. Församlingen gör tillsammans med notarien upp en preliminär tidtabell för valet. Församlingen kan anhålla hos domkapitlet om att få förrätta ett indirekt val (församlingsrådet eller kyrkofullmäktige). Församlingen bör då motivera sin anhållan.

Ledigförklarande och ansökan

Tjänsten ledigförklaras vid ett domkapitels sammanträde. Domkapitlet annonserar om tjänsten i sina notiser och på hemsidan. Ansökningstiden är minst 14 dagar. Ansökan lämnas in i första hand elektroniskt. Ansökningshandlingarna består av ansökningsbrev, läkarutlåtande och utdrag ur prästmatrikeln samt eventuella intyg och dylikt den som söker önskar bifoga. Notarien bifogar utdraget ur prästmatrikeln till ansökan på domkapitlet för de präster som hör till Borgå stift.

Psykologisk anlagsprövning

Alla som söker en kyrkoherdetjänst sänds på psykologisk prövning. Församlingen står för kostnaderna. Testresultatet finns till förfogande både för domkapitlets arbete och för församlingens processer.

Intervju och behörighetsprövning

Domkapitlet intervjuar de sökande.

Vid ett direkt val placerar domkapitlet tre behöriga sökande i förslagsrum och församlingen väljer sin kyrkoherde bland dessa tre.  Vid ett indirekt val ger domkapitlet ett utlåtande om de sökandes behörighet och vilken av kandidaterna som är mest lämpad, näst mest osv.

Som grund för domkapitlets behörighetsprövning och placering i förslagsrum/utlåtande ligger ansökningshandlingarna (utbildning, meriter, erfarenhet), intervjuerna, resultatet från den psykologiska prövningen och den sökandes dokumenterade medborgerliga dygd. Placeringen i förslagsrum eller rangordningen i utlåtandet görs som en helhetsbedömning så att de olika delarna grovt står för: utbildning och erfarenhet ca 1/2; det psykologiska testet, intervjun och medborgerlig dygd ca 1/2. Varje sökande prövas även mot församlingens/tjänstens särskilda behov. Tydligast framkommer detta i intervjun.

Domkapitlet fäster särskild uppmärksamhet vid bl.a: Kyrkoherde/chefserfarenhet de senaste 5 åren, kyrklig och övrig ledarskapsutbildning, medborgerlig dygd: förtroendeuppdrag i första hand på riks eller regionsnivå i andra hand lokalt, samhällsengagemang, politisk aktivititet, sociala färdigheter, analytisk förmåga, förmåga att hantera stress och provokationer.

Valprov och diskussioner

Vid ett direkt val ska de tre präster domkapitlet ställt i förslagsrum förrätta ett valprov. Valprovet är en gudstjänst eller högmässa i församlingen där prästen fungerar både som liturg och predikant. Gudstjänsten följer den ordning församlingen vanligtvis har vid sina gudstjänster. Utöver detta kan församlingen ordna debatter, diskussioner och motsvarande evenemang.

Vid ett indirekt val är församlingen inte skyldig att ordna valprov eller diskussionskvällar. Men det är starkt rekommenderat att ordna tex debatter, att församlingsrådet eller en mindre grupp intervjuar de sökande och att församlingens påverkansgrupp för unga får träffa de sökande.

Val

Församlingen utför sedan val av kyrkoherde. Prästassessorn och domkapitlets notarie står till tjänst för rådgivning kring de praktiska arrangemangen. Vid ett direkt val bör särskild uppmärksamhet fästas vid olika fatalje- och framläggningstider.

Vid ett direkt val väljer församlingens medlemmar genom att rösta på en av de präster som är uppställda i valet. Röstningen ordnas på en plats församlingen bestämmer. Innan valdagen är det möjligt att förhandsrösta. Den som erhåller flest röster väljs. Det direkta valet följs av en besvärstid. Vid ett direkt val är det möjligt att besvära sig över möjliga fel i processen.

Vid ett indirekt val är det församlingsrådet som väljer i en församling som ingår i samfällighet och kyrkofullmäktige som väljer i en självständig församling. Valet ska föregås av ett grundligt förarbete. Vi det möte där valet sker ska det finnas en grundlig beredning med ett tydligt beslutsförslag. I beredningen vägs de olika sökande mot varande och mot de särskilda kraven för tjänsten. De sökande har rätt att begära omprövning på beslutet.

Tjänsteförordnande

Då valet vunnit laga kraft utfärdar domkapitlet tjänsteförordnande till ordinarie kyrkoherdetjänst. Den nya kyrkoherde tillträder enligt överenskommelse. Biskopen installerar den nya kyrkoherden till tjänst. Den nya kyrkoherden får en mentor.