FAQ
Språkkunskaperna ska visas genom språkexamina för statsförvaltningen (VKT) eller genom studier.
I praktiken innebär det skilda språkprov för statsförvaltningen i vardera språket. De som avlagt en kandidatexamen eller motsvarande har i regel prov på kunskaperna som en del av studierna. Mer information om språkproven och hur man visar språkkunskaperna genom studier finns på Utbildningsstyrelsens sida. Länkar nedan.
Tryck här för att läsa mer om prov på utmärkta kunskaper.
Tryck här för att läsa mer om prov på goda kunskaper.
Direkt val
Direkt val betyder att alla röstberättigade församlingsmedlemmar får rösta. Var och en har en röst och man röstar på en kandidat. Röstningen sker i en eller fler vallokaler på valdagen. Domkapitlet fastställer valdagen och röstningen inleds efter avslutad gudstjänst. Det är även möjligt att förhandsrösta i valet.
Domkapitlet gör upp ett valförslag och placerar tre sökande i förslagsrum. Den mest lämpade placerar i första förslagsrum. Om tjänsten sökts av tex 5 personer betyder det att två personer gallras bort. De präster som placerats i förslagsrum avlägger ett valprov i formen av en söndagsgudstjänst. Utöver det kan församlingen välja att ordna debatter, diskussioner och liknande evenemang.
Den som söker en kyrkoherdetjänst med direkt val kan inte söka andra tjänster under denna tid.
Indirekt val
Indirekt val betyder att kyrkoherden väljs av församlingsrådet (församling i samfällighet) eller kyrkofullmäktige (självständig församling). De förtroendevalda är då av församlingen utsedda elektorer. Vid ett indirekt val behöver de som sökt tjänsten inte avlägga något valprov. Men församlingen får gärna ordna debatter, diskussioner och liknande evenemang.
Domkapitlet utser en person att bereda valet i församlingen. Oftast utses kontraktsprosten.
De som söker en kyrkoherdetjänst med indirekt val kan söka andra tjänster under denna tid.
Du kan kontakta domkapitlets personal för rådgivning i olika ärenden. Kontaktuppgifter hittar du i sidans övre högra hörn.
Tryck här för anvisningar för att lämna in dokument.
Tryck här för anvisningar för att lämna in dokument.
Med tanke på arrangörerna är det viktigt att den som godkänts till en kurs också deltar. Om man uteblir från en kurs som man är godkänd till bör detta anmälas i god tid och senast fyra veckor före kursens början. Annulleringen måste ovillkorligen ske skriftligen och genom församlingens eller den kyrkliga samfällighetens försorg. Annulleringsblanketten hittar du här.
Om annulleringen inte har kommit i tid debiteras kursavgiften av församlingen eller av samfälligheten. Gällande kurser bestående av flere delar faktureras församlingen/samfälligheten för alla kursdelar i det fall att annulleringen inte inkommit inom utsatt tid före kursens första del.
Då man byter arbetsplats bör man ansöka om att utbildningen godkänns även av den nya arbetsgivaren.
- Gör klart för personen att du upplever beteendet som osakligt och inte kan acceptera sådant agerande.
- Beskriv konkret vilket slags beteende du upplevt som osakligt. Be personen sluta med trakasserierna eller förändra sitt agerande.
- Anmäl trakasserierna till arbetsgivaren. Du kan berätta om dem muntligt eller skriftligt. Du kan be en arbetskamrat, arbetarskyddsfullmäktigen eller förtroendemannen om hjälp och ni kan tillsammans anmäla trakasserierna till arbetsgivaren. Vid behov får du också hjälp från företagshälsovården.
- Med tanke på den fortsatta behandlingen av ärendet är det viktigt att anteckna när trakasserierna förekommit, hur ofta de upprepats, vem som varit närvarande och hur du själv agerat. Det är också bra att spara eventuella osakliga eller sårande meddelanden.
Läs mer under stöd i arbetet.