Principer för den ekonomiska hjälpen
- Den primära källan för hjälp är socialtjänsten. Diakonihjälp kan inte ersätta samhällets ansvar. Om den som behöver hjälp inte får den förmån som hen enligt lag har rätt till, bör hen få hjälp att ansöka om den. På samma sätt, om den som behöver hjälp har fått sin lagstadgade socialförsäkring kränkt, bör hen få hjälp att vända sig till kommunens socialombudsman eller övervakande myndighet. Diakoniarbetarna kan delta i att utreda den hjälp som klienten har rätt till tillsammans med socialarbetaren.
- Enligt kyrkoordningen bör församlingen och dess medlemmar utöva diakoni, vars syfte är att ge hjälp baserad på kristen kärlek, särskilt till dem vars nöd är störst och som inte på annat sätt får hjälp. Detta gäller även ekonomiskt stöd.
- Diakonins hjälparbete bör beaktas i planeringen och genomförandet av församlingens ekonomi- och personalresurser. Det rekommenderas att församlingen i sin budget avsätter egna hjälpmedel i enlighet med lokala behov och egna möjligheter.
- Församlingen bör se till att mottagningsutrymmena är tillräckligt säkra.
- Vid betalningssvårigheter bör man kontakta sina borgenärer och undersöka möjligheten till förlikning. Små bidrag kan ges på lokal nivå. Vid behov kan man vända sig till samfälligheten, stiftet eller Kyrkans diakonifond för större hjälp. Även många organisationer är betydande biståndsgivare.
- I diakoniarbetet möter man människan som en helhet. Ekonomiska frågor kan inte behandlas separat från andra problem. Stöd och vägledning kan behövas för andliga, psykiska, fysiska, sociala och ekonomiska situationer. Detta kräver ofta ett omfattande nätverksarbete. Materiellt stöd är bara en del av helhetsbiståndet.
- Kyrkans ekonomiska stöd är i huvudsak engångshjälp i kris, även om annat stöd vanligtvis är långsiktigt.
- Information om den nöd som konstateras i diakoniarbetet på orten bör förmedlas till kommunens och församlingens beslutsfattare.
- Tystnadsplikten gäller information om klienten som man fått vid ekonomisk hjälp. Uppgifterna kan lämnas ut endast med klientens tillstånd, med undantag enligt socialvårdslagen. Det bör noteras att tystnadsplikten även gäller medlemmar i diakonikommitté och andra som deltar i bidragsverksamheten.
- En människas individuella situation utgör i sista hand grunden för all diakonal hjälp.