Nya direktiv
Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har 14.1.2022 i anledning av coronaläget givit nya direktiv för tidsperioden 17.1-28.1.2022 för begränsandet av samlingar inomhus och utomhus. Domkapitlet i Borgå stift ger nedan direktiv för församlingarna i Åboland för tiden 17.1-30.1.2022.
BEGRÄNSNINGAR
Begränsningarna gäller samlingar inomhus och utomhus, dock inte samlingar för religionsutövning, såsom gudstjänster eller förrättningar, skriftskolor eller diakonala samlingar. Kyrkan har dock gått in för att frivilligt begränsa deltagandet i dessa samlingar för att förbättra säkerheten vid kyrkliga samlingar, varom nedan ges närmare direktiv. Lagen om smittosamma sjukdomar 58 c § skall följas vid samtliga samlingar inomhus. Det innebär att det vid sammankomster och samlingar
- skall finnas möjlighet till rengöring av händerna,
- att det skall ges instruktioner om upprätthållande av tillräckliga säkerhetsavstånd,
- att det ges direktiv om rengöring av händerna och andra motsvarande rutiner som förhindrar spridande av smitta, samt
- att rengöringen inomhus av samlingsutrymmen och ytor sker effektivt.
Utöver detta är rekommendationen att andningsskydd skall användas vid sammankomster och samlingar.
Begränsningar i Åboland
I Sydvästra Finland har samtliga samlingar inomhus och utomhus förbjudits för tiden 17.1-28.1.2022. Begränsningen kan inte kringgås med coronapass. Begränsningarna gäller inte 2003 eller senare födda barns och ungdomars inomhusaktiviteter.
Rekommendation om distansarbete har givits för Sydvästra Finland.
Förändringar i regionförvaltningsverkens och landskapsregeringens beslut
Församlingar och samfälligheter uppmanas att noggrant följa de myndighetsbeslut som gäller för respektive område.
Domkapitlet i Borgå stift ger, baserat på myndigheternas beslut, följande direktiv åt församlingarna och samfälligheterna för tiden 17.1-30.1.2022:
Gudstjänster och kyrkliga förrättningar samt församlingsverksamhet
För att fullgöra kyrkans uppgifter sköter församlingen förrättande av gudstjänster och dop, utdelning av nattvarden samt andra kyrkliga förrättningar. Samlingar inomhus avsedda för religionsutövning såsom gudstjänster och kyrkliga förrättningar begränsas så att utrymmets kapacitet får utnyttjas till högst 1/5 del av totalkapaciteten, med beaktande av tillräckliga säkerhetsavstånd, samt med beaktande av L om smittosamma sjukdomar 58 c §. Det betyder exempelvis att i en kyrka eller ett annat utrymme som i normala fall rymmer 150 personer, får tas in högst 30 personer. Primärt skall gudstjänst eller förrättning ordnas i församlingens utrymmen eller utomhus med beaktande av de restriktioner som gäller för respektive område. Andningsskydd skall alltid användas när det är möjligt. Gemensam sång skall undvikas om det är möjligt. Vid samtliga tillfällen skall säkerhetsföreskrifterna följas (se nedan).
Av pastorala skäl kan kyrkoherden besluta om avvikelser från ovannämnda begränsning i antal när det gäller förrättningar.
Jordfästningar
Jordfästningar skall ske så fort som möjligt, för att bårhusens kapacitet inte skall överbelastas. Vid jordfästningar kan, med följande av givna säkerhetsföreskrifter, avvikelse i antalet närvarande personer göras och de påbjudna begränsningarna kan härvid överskridas av pastorala skäl. Kyrkoherden fattar beslut i varje enskilt fall.
Övriga samlingar
Grupper med regelbunden verksamhet kan samlas, om antalet deltagare underskrider 10 personer. Större grupper måste delas upp i mindre grupper. Körsång får dock inte återupptas under rådande restriktioner.
Planerad verksamhet bland barn och unga födda 2003 eller senare, såsom inplanerade skriftskolträffar, kan fortgå, med beaktande av L om smittosamma sjukdomar 58 c §. Härvid skall man sträva till att undvika närkontakt samt verksamhet som medför hög risk, såsom körsång och allsång.
Distansarbete och säkerheten på arbetsplatsen
Distansarbete rekommenderas då det med tanke på arbetsuppgifterna är möjligt.
Rekommendationen är att man i allmänna utrymmen på arbetsplatsen skall använda andningsmask och att man skall undvika gemensamma lunchpauser och kaffepauser så långt det är möjligt.
Säkerhetsföreskrifter
Av myndigheterna givna säkerhetsföreskrifter skall följas i all verksamhet, vilket innebär att Lagen om smittosamma sjukdomar 58 c § skall följas.
Fortsättningsvis gäller följande:
- Endast friska personer får delta i verksamheten
- Man bör upprätthålla ett tillräckligt säkerhetsavstånd med beaktande av omständigheterna
- Man skall upprätthålla en god handhygien
- Vid sammankomster är rekommendationen att man skall använda andningsskydd, om det inte föreligger hinder härför på grund av hälsoskäl
- Tag vaccinering när det är möjligt
Säkerhetsplan
Enligt myndighetsbeslut skall en särskild skriftlig säkerhetsplan uppgöras för de inomhusutrymmen där samlingar över 10 personer sker och på motsvarande sätt för utomhussamlingar med över 50 personer. Planen skall finnas tillgänglig i utrymmet eller vid respektive utomhussamling. Planen skall göras så att personer som vistas i utrymmet, eller vid utomhussamling, kan undgå fysisk kontakt med beaktande av rådande säkerhetsföreskrifter. Planen skall innehålla en bottenplan över utrymmet eller utomhusområdet samt en skriftlig beskrivning av hur planen förverkligas.
Stödåtgärder
Det fortsatta allvarliga coronaläget och de stränga restriktionerna inverkar på den själsliga välmågan. Därför är det viktigt att kyrkorna hålls öppna för att möjliggöra besök i kyrkan, att där få stilla sig i bön och att om möjligt erhålla samtalshjälp.
Det är också av vikt att församlingsmedlemmarna fortsättningsvis stöds i den rådande situationen.
Kyrkoherden och ledningen för den kyrkliga samfälligheten svarar för att säkerhetsbestämmelserna följs i församling och samfällighet.
Tilläggsuppgifter
Tilläggsuppgifter ges av stiftets beredskapschef, lagfarne assessorn Lars-Eric Henricson,
lars-eric.henricson@evl.fi, tel. 040 142 5214 eller
biskop Bo-Göran Åstrand, bo-goran.astrand@evl.fi, tel. 040 142 5216