Gå till huvudinnehållet
Borgå stifts vapen med text
  • Kontakt
  • FAQ
  • Pressrum
  • Startsida
  • Om Borgå stift
  • Förvaltning
  • Verksamhet
  • Utbildning
  • Stöd i arbetet
  • Rekrytering
  • Kalender

Aktuellt

21.03.2023 Notis 5/23: DK 20.3.2023
10.03.2023 Notis 4/23: tjänsteansökningar
08.02.2023 Notis 3/23: DK 7.2.230
Mer aktuell
corona

Domkapitlets direktiv givet 28.2.2021 till församlingarna och samfälligheterna i Borgå stift

28.2.2021

Domkapitlets direktiv givet 28.2.2021 till församlingarna och samfälligheterna i Borgå stift

Det allmänna läget

Statsrådet konstaterade i sitt principbeslut 25.2.2021 att det i områden som uppfyller kriterierna för spridningsfasen vid bekämpning av coronaviruset är motiverat att övergå till åtgärdsnivå två enligt social- och hälsovårdsministeriets (SHM) handlingsplan för hybridstrategin.

Regionförvaltningsverken i Södra Finland, Sydvästra Finland, Västra- och Inre Finland, fastställer genom sina egna beslut, med anledning av statsrådets principbeslut, nya restriktioner, vilka träder i kraft från och med det datum som respektive regionförvaltning besluter. Landskapsregeringen på Åland besluter för sin del om de nya restriktionerna.

Effekten av dessa beslut leder till att offentliga sammankomster och samlingar såväl inomhus som utomhus med över 6 deltagare förbjuds på Borgå stifts område, förutom i Karleby och Kronoby församlingar, där begränsningen för Mellersta Österbottens sjukvårdsdistrikt för tillfället är 20 personer. I Södra Finland är bestämmelserna sedan tidigare i kraft, i Sydvästra Finland träder de i kraft 27.2 och i Västra- och Inre Finland i Vasa sjukvårdsdistrikt från och med 2.3.

För Ålands del har Landskapsregeringen, till skillnad från regionförvaltningsverken, den 27.2. bestämt att alla offentliga sammankomster helt och hållet förbjuds till och med 14.3 med omedelbar verkan. Trots det kan inte kyrkans verksamhet ifråga om gudstjänster och förrättningar upphöra. Enligt Kyrkolagen kap 4 §1 hör gudstjänster och kyrkliga förrättningar till kyrkans lagstadgade uppgifter. Minnesstunder och bröllopsfester däremot är privata sammankomster. Församlingarna på Åland kan ordna strömmade gudstjänster och förrättningar med samma begränsningar som i de övriga delarna av Borgå stift.

THLs föreskrifter om säkerhetsavstånd och hygien skall följas i alla situationer. Regionförvaltningsverken rekommenderar starkt att man undviker alla fysiska samlingar som man inte nödvändigt behöver ordna. Kommuner och städer kan ge särskilda säkerhetsdirektiv, vilka bör följas.

Församlingar och samfälligheter uppmanas att noggrant hålla sig uppdaterade med och följa de myndighetsbeslut som gäller för respektive område.

Domkapitlet i Borgå stift ger, baserat på myndigheternas beslut, följande direktiv åt församlingarna och samfälligheterna.

Gudstjänster och kyrkliga förrättningar

Gudstjänster och kyrkliga förrättningar är sådan i lag definierad verksamhet som församlingarna skall upprätthålla i samtliga situationer (KL 4 kap 1 §).

Gudstjänsterna förrättas i kyrkorummet, i huvudsak utan församlingsmedlemmar. I kyrkorummet får det samtidigt befinna sig högst 6 personer förutom de personer som behövs för gudstjänsten förrättande, d.v.s. präst, kantor och vaktmästare. Gudstjänsten streamas. Möjligheterna bedöms med beaktande av lokala omständigheter och resurser. Vid behov kan man också hänvisa till radio- och TV-gudstjänster eller till grannförsamlingarnas streamade gudstjänster. Gudstjänsten kan firas som högmässa.

Vid kyrkliga förrättningar skall antalet närvarande begränsas till möjligast litet antal personer. Målsättningen bör vara att endast de närmaste anhöriga närvarar vid förrättningar, högst 6 personer (tillsvidare undantaget Karleby och Kronoby församlingar). Av pastorala skäl kan detta antal överskridas, varvid kyrkoherden fattar beslut därom. Präst, kantor och vaktmästare som krävs för förrättningens genomförande behöver inte tas med i beräkningen. Kyrkliga förrättningar skall ordnas möjligast småskaligt.

Kyrkliga förrättningar skall primärt ordnas i församlingens utrymmen.

Säkerheten vid förrättningar

Endast friska personer får delta i kyrklig förrättning. Detta gäller såväl personal som övriga närvarande. Vid förrättning skall ett 2-meters säkerhetsavstånd upprätthållas. Möjlighet till handtvätt eller användning av handdesinficering förutsätts. Vid förrättning skall andningsskydd användas.

Distansarbete och användande av andningsskydd

Rekommendationen är att arbetet i mån av möjlighet utförs på distans. På arbetsplatsen skall användas andningsskydd i alla situationer där det är möjligt. Man skall undvika samling vid mat- och kaffepauser. Säkerhetsavstånd bör upprätthållas.

Beslutsfattande i församling och samfällighet

Begränsningarna berör inte församlingarnas eller samfälligheternas lagenliga förtroendeorgan. Som skyddsåtgärd kan man begränsa antalet sammanträden och begränsa beslutsprocessen till endast de mest nödvändiga ärenden som föreligger. Vid sammanträden skall säkerhetsföreskrifter följas så att sammanträdena kan genomföras på ett säkert sätt. Med hänvisning till nuvarande kyrkolag är elektroniska möten inte möjliga.

Stödåtgärder

De stränga restriktionerna inverkar på den själsliga välmågan. Därför skulle det vara av vikt att kyrkorna hålls öppna för att möjliggöra enskilda besök i kyrkan, att där få stilla sig i bön och att om möjligt erhålla samtalshjälp. Härvid skall gällande begränsningar följas.

Det är viktigt att församlingsmedlemmarna stöds också i den rådande situationen. Särskilt de unga och de ensamma är i en utsatt situation. Nu är den uppsökande verksamheten bland dessa grupper av stor betydelse. De församlingsanställda behöver även vara lätta att nå för samtal och stöd. Om ett fysiskt möte på grund av omständigheterna inte kan ordnas så kan man istället ha kontakt med hjälp av telefon, epost och olika digitala kanaler.

Samlande verksamhet

I den verksamhet där man samlas fysiskt skall myndighetsbegränsningar följas. All vuxenverksamhet avbryts, förutom små grupper för sorgearbete eller smågrupper för andra i svår situation varande personer, varvid kyrkoherden fattar beslut om verksamheten.

Gruppverksamhet för barn och ungdomar över 12 år avbryts från och med 8.3.2021. Gruppverksamhet för barn under 12 år kan fortsätta enligt kommunala beslut på orten. Också härvid är det skäl att begränsa antalet närvarande. För deltagande i grupp förutsätts förhandsanmälan samt att man eftersträvar att medlemmarna i gruppen är desamma.

Den eftermiddagsverksamhet som ordnas för lågstadieelever kan fortsätta enligt de kommunala myndigheternas beslut på orten. Dagklubbar för barn kan fortsätta sin verksamhet i enlighet med de kommunala myndigheternas beslut gällande småbarnspedagogik.

Observera att på Åland har alla hobbyer förbjudits. Det här gäller även barn och unga, såväl inomhus som utomhus. Eftersom även högstadieskolor och gymnasier stängs i två veckors tid kan då inte heller skriftskola med fysiska samlingar hållas på Åland under denna tid. Eftis- och dagklubbsverksamheten följer de kommunala myndigheternas beslut.

Säkerhetsföreskrifter

Av myndigheterna givna säkerhetsföreskrifter skall följas i all verksamhet, vilket innebär
bl.a. följande åtgärder:

  1. Om man är sjuk skall man stanna hemma,
  2. Man bör upprätthålla ett säkerhetsavstånd om 2 meter,
  3. Man skall upprätthålla en god handhygien,
  4. Vid sammankomster skall man använda andningsskydd, om det inte föreligger hinder härför på grund av hälsoskäl,
  5. Man kan ladda ner den s.k. corona-appen,
  6. Man skall låta vaccinera sig, när det är möjligt.

Kyrkoherden och ledningen för den kyrkliga samfälligheten svarar för att säkerhetsbestämmelserna följs i församling och samfällighet.

Tilläggsuppgifter

Tilläggsuppgifter ges av stiftets beredskapschef, lagfarne assessorn Lars-Eric Henricson, lars-eric.henricson@evl.fi, tel. 040 142 5214 eller
biskop Bo-Göran Åstrand, bo-goran.astrand@evl.fi, tel. 040 142 5216

Domkapitlet i Borgå stift
Postadress: PB 30, 06101 Borgå
Besöksadress: Gymnasiegränd 2, 06100 Borgå
Epost: borga.domkapitel ( a ) evl.fi
Domkapitlet tar emot besök enligt överenskommelse.

Sommarstängt 26.6-6.8.2023
Domkapitlets personal nås per telefon och epost. Se kontaktuppgifter i sidans över högre hörn.

  • evl.fi
  • evl.fi/plus
  • Biskopen i Borgå stift
  • Pressrum
  • Domkapitlet på Facebook
  • Kyrkan på twitter
  • Kyrkans arbetsmarknadsverk
  • Notiser
  • Besök i domkapitlet
  • Handlingsprogram för sexuella trakasserier och övergrepp
  • Lämna in dokument
  • Materialbeställningar
  • Kontaktuppgifter
Dataskyddsbeskrivning Tillgänglighetsutlåtande Kakor Borgå Stift © 2023
  • Startsida
  • Om Borgå stift
  • Förvaltning
  • Verksamhet
  • Utbildning
  • Stöd i arbetet
  • Rekrytering
  • Kalender
  • Kontakt
  • FAQ
  • Pressrum